Решението на Министерския съвет България да изпрати военнослужещи в общоевропейската мисия

...
Решението на Министерския съвет България да изпрати военнослужещи в общоевропейската мисия
Коментари Харесай

БСП иска от Радев да спре изпращането на наши военни в мисията на ЕС за Украйна

Решението на Министерския съвет България да изпрати военнослужещи в общоевропейската задача за подкрепяне на Украйна очаквано предизвика през днешния ден реакция от страна на Българска социалистическа партия - партията, която дружно с " Възраждане " и с президента Румен Радев категорично се опълчва на помощ за нападнатата от Владимир Путин страна. От " Позитано " 20 желаеха прекъсване на тази поддръжка - до излизането на решението на Конституционния съд, който хората на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов дружно сезираха преди месец.

Става въпрос за решение на Министерски съвет, което е в осъществяване на наложеното от вече някогашното  страната ни да окаже военна помощ на Украйна. Според него се изпращат фрагменти на армията ни в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM). Военнослужещите ще бъдат основани в страни от Европа и ще вземат участие в тренировки, образования, в укрепване на стратегически звена и други

Така през вчерашния ден служебният кабинет приложи едно към едно наложеното му от Народно събрание, като позволи присъединяване в EUMAM на един щабен офицер за увеличаване на Звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейския съюз в Белгия; до 5 военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейския съюз за общовойсково образование в Полша или Германия; до 50 военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в рамките EUMAM въоръжение и техника, на територията на страни - членки на Европейския съюз или в България.

Макар Румен Радев да опита да трансферира топката още веднъж в полето на Народното събрание като предложи всяка следваща помощ да се случва единствено с ратификация на Народно събрание, това не се случи. И по този начин кабинетът взима решенията.

В същото време Конституционен съд образува дело по настояването на Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които настояват, че парламентът е иззел функционалностите на кабинета с решението да го задължи да пращаме военна помощ на Украйна, като не е ясно по кое време ще се произнесе той. А президентът тези дни даде да се разбере, че България няма да оказва помощ повече техника и муниции, тъй като нямала какво да даде без да ощети качествата на личната си войска. Това му завоюва гневни реакции и искане за импийчмънт - защото се слага над висшия орган в страната - Народното събрание.

" Вчера служебното държавно управление на президента Радев одобри решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, с което се позволява присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна. Ние гласувахме срещу в 48-ото Народно заседание. Призовахме президента Радев да наложи несъгласие. Той не го направи и обслужи военнолюбците. Внесохме в Конституционния съд искане за оповестяване на това решение за противоконституционно.

Призоваваме президента Радев да спре изпращането и да изчака решението на съда. Дотогава България да се въздържа от включване на военнослужещи в Мисията за военно подкрепяне на Украйна ", пишат през днешния ден социалистите в позиция, като обществена загадка е и какви са връзките сред Радев и управлението на Българска социалистическа партия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР